Petr Ejem

Odhalte hodnotu svého pozemku.

29. 11. 2013 18:53:06
Každý člověk, který vlastní pozemek chce nepochybně vědět, jakou tržní hodnotu jeho pozemek má. Chcete-li ještě navíc pozemek prodat, je pro vás tato otázka o to důležitější. Jaké jsou tedy nejvýznamnější faktory podílející se na tvorbě tržní cenu pozemků a jak správně určíte jejich prodejní cenu?
Pozemek v obci Určice
Pozemek v obci UrčicePetr Ejem

Pro lidi, kteří se prodejem pozemků neživí, je určení ceny pozemku otázkou laického odhadu, ke kterému často jako měřítko využívají pro danou lokalitu běžnou cenu. Porovnávají ceny v aktuálních nabídkách realitních kanceláří nebo se inspirují u lidí, kteří nedávno pozemek v dané oblasti prodali. To není špatný způsob, ovšem kritérií je třeba brát v potaz mnohem více. Různé pozemky mají totiž různé charakteristiky, a ačkoli se dva pozemky vedle sebe mohou zdát hodnotou téměř totožné, nemusí to tak být. Dá se tak buď značně vydělat, nebo naopak prodělat a to až stovky tisíc.

Informujte se o svém pozemku

Pokud chcete nabídnout svůj pozemek k prodeji, měli byste získat veškeré potřebné informace od katastrálního úřadu. Tady můžete získat snímek z mapy pozemků a také informace o vaší nemovitosti, jako je její označení, číslo parcely nebo název katastrálního území. Důležité je rovněž zjistit výměru pozemku, kterou vám sdělí buď pracovník katastrálního úřadu, nebo si můžete rozlohu najít ve svém listě vlastnictví. Třetí variantou, jak zjistit, kolik metrů čtverečních ve skutečnosti vlastníte, je internet. Na stránkách www.cuzk.cz tedy Českého úřade zeměměřičského a katastrálního. Jakmile máte veškeré tyto náležitosti zjištěné, disponujete dostatkem informací, abyste zvládli přesně definovat typ a také využití vašeho pozemku.

Územní plány: jaké může být využití vašeho pozemku

Jako prodávající byste si měli být vědomi možného využití pozemku, to je stanoveno územními a regulačními plány, kde rovněž informace o funkčním zařazení pozemku získáte. Územní plány plní funkci dozoru a říkají, k čemu je pozemek určen, kde se bude moci stavět, případně určují podmínky výstavby, definují charakter území.

Do územních a regulačních plánů se dá nahlédnout buď na obecním či městském úřadě nebo na magistrátu, dále také na stavebním či krajském úřadě. Informace vám ale poskytnou také přímo na odborech s agendou územního plánování, regionálního rozvoje nebo stavebního řádu. Za sdělení těchto informací není účtován žádný manipulační poplatek.

Můžete tak třeba zjistit, že s vaším pozemkem, který byl doposud využíván pouze jako zemědělská půda, se v budoucnu počítá pro bytovou zástavbu.

Informace, které takto získáte, pro vás mohou být dost zásadní, takže se nebojte na úřad v úředních dnech zajít, případně udělejte klidně i poznámky. Jinak je možné požádat o informace také písemnou formou, kdy ovšem nezapomeňte naprosto přesně identifikovat svou parcelu. Zákonem daná lhůta pro odpověď ze strany úřadu je 30 dní v souladu se správním řádem.

Geografická poloha pozemku

Rozloha a umístění pozemku není to jediné, co ovlivňuje cenu. Klíčová je také poloha pozemku, tedy ve smyslu, kde se pozemek geograficky nachází a také jak je dopravně dostupný. Za velkou výhodu jsou například považovány pozemky přístupné po veřejné komunikace, svou roli ale v určení ceny hraje také orientace ke světovým stranám, případné oplocení, terén (tedy jestli je pozemek rovný nebo svažitý), struktura půdy atd.

Napojení pozemku na inženýrské sítě

Ke svému pozemku si zjistěte stav inženýrských sítí, tedy jestli je pozemek napojen na elektrickou síť, kanalizaci, plyn a vodovod nebo zdali jsou tyto inženýrské sítě alespoň v blízkosti či na hranici pozemku. Tyto informace získáte od jednotlivých správců těchto sítí. Tento faktor výrazně ovlivňuje výslednou cenu pozemku, přičemž nejlepší pochopitelně je, pokud jsou všechny inženýrské sítě u hranice pozemku, takže se pouze stačí napojit. V některých případech ovšem může být přítomnost inženýrských sítí nežádoucí. Pokud jsou například kolem pozemku nebo dokonce přes pozemek vedeny hlavní řady inženýrských sítí, bude nutné akceptovat jejich ochranná pásma. To zase může cenu pozemku snížit.

Prodejní cena za m2

Aktuální tržní cena pozemku se tedy odvíjí od kompletního spektra jeho charakteristik a vlastností. Není neobvyklé, že dva pozemky ve stejné lokalitě se mohou cenově lišit o několik set korun za metr čtverečný. Zatímco jeden stejně funkčně využitelný pozemek se tak prodá za 150 Kč / m2, tak druhý za 600 Kč / m2. Je totiž potřeba si uvědomit, že správné určení prodejní ceny pozemku je individuální záležitostí. Pokud nechcete svůj pozemek prodat pod cenou, je potřeba analyzovat veškeré specifikace pozemku.

Autor: Petr Ejem | karma: 8.28 | přečteno: 1059 ×
Poslední články autora